073-8515703wachttijden

Palestijnse Lutfyah zocht hulp voor haar zoons


Ze straalt en kan het niet vaak genoeg zeggen: “Als je positief bent, kun je alles. In Nederland heb je zoveel kansen. Ik vind het geweldig hier.” Lutfyah woont met man en kinderen - drie zonen en een dochter - in Schijndel. Sinds 2015 verblijft ze in Nederland. Van oorsprong komt het gezin uit Syrië, maar vanwege de oorlog woonden ze in buurland Libanon. Toch was dit voor haar kinderen geen goede plek, vertelt Lutfyah. “Als Palestijnen heb je in Libanon geen rechten. We wilden ze een goede toekomst geven. Mijn kinderen zijn mijn leven, ik móest iets doen.”
Ze vluchtte met haar jongste zoon en babydochter naar Nederland. Een jaar later volgden haar man en de oudste zonen. “In Nederland ben ik pas echt begonnen met leven, ik ben toen een andere Lutfyah geworden. Ik had een doel, een droom: een huis, werk, een goed leven. Dat is gelukt omdat Nederland mij alle kansen heeft gegeven. Ik leer mijn kinderen om dat nooit te vergeten.”
Door Osperon

rust in mijn hart

Hulp zoeken


Lutfyah is een doorzetter. Ze werkte op verschillende plekken en heeft nu een baan in de ouderenzorg. Nederlands leren vond ze lastig, maar ze gaf niet op. “Ik vind het een mooie taal en ik heb gezegd: ik ga jou leren!” Toch kan ze niet alles zelf oplossen. Voor haar 10-jarige zoon moest ze hulp zoeken. “Hij had het moeilijk. In Libanon was hij gewend om veel op straat te spelen en hier moest hij op school stilzitten. Het was een botsing van culturen.” Omdat het op school en thuis niet goed ging, kwam ze via het Centrum voor Jeugd en Gezin in contact met Osperon.

Lutfyah heeft altijd veel vertrouwen gehad in de hulpverlening. “Toen ik in Nederland aankwam, zag ik naast jonge bomen stokken staan, om ze goed te laten groeien. Ik dacht: als ze hier zo met bomen omgaan, zijn ze vast ook goed met mensen. Osperon voelde voor mij als die stokken.” In het begin kwam er wekelijks een hulpverlener op huisbezoek om met haar zoon te praten en te spelen. “Dat gaf hem een fijn gevoel. Stap voor stap ging het beter. Ze hebben hem ook geholpen om aan te sluiten bij een voetbalclub en er was samenwerking met school. Nu gaat het goed met hem.”

Doel in het leven


Ook haar oudste zoon is door Osperon geholpen. “Hij kreeg problemen, onder andere door verkeerde vrienden. De hulpverleners hebben veel met hem gesproken, praktische dingen geregeld en ervoor gezorgd dat hij weer een doel in het leven heeft.” Lutfyah is blij dat hij zich veel beter voelt en hard aan zijn toekomst werkt.

Niet alleen de kinderen zijn gegroeid door de begeleiding. Ook Lutfyah zelf heeft veel geleerd, geeft ze aan. “Luisteren naar mijn kinderen, goede afspraken maken en ervoor zorgen dat iedereen zich daar ook aan houdt.” Lachend: “Ik was een beetje te lief en mijn man een beetje te streng. Nu zitten we allebei in het midden.”

Met respect


De hulpverlening wordt langzaam afgebouwd. Straks is, zoals Lutfyah het zelf omschrijft, de grond goed. “En als de grond goed is, kan alles wat erin staat goed groeien.” Ze gunt dit ook andere gezinnen die het moeilijk hebben. “Daarom raad ik iedereen aan om hulp te zoeken. Osperon doet alles met respect, maakt een plan en duidelijke afspraken. De hulpverleners zijn telefonisch goed bereikbaar en heel aardig. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik rust in mijn hart heb.”