073-8515703wachttijden

Nancy vluchtte getraumatiseerd uit Sierra Leone


Ze landde op Schiphol en wist niet waar ze terecht was gekomen. Nancy, afkomstig uit Sierra Leone, had in haar geboorteland veel ellende meegemaakt en was getraumatiseerd. Eenmaal op de luchthaven voelde ze zich verloren. “Ik was helemaal alleen, kende niemand, had geen geld en verdwaalde.” Uiteindelijk ontfermde de politie zich over haar. “Ik vertelde mijn verhaal. Soms moest ik huilen.”

Ze werd naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gebracht en kwam in de asielprocedure terecht. Sinds zeven jaar heeft ze haar eigen plekje, een appartement in Den Bosch. Nancy is van ver gekomen, vertelt ze. “In het begin had ik het heel moeilijk. Ik werd in een instelling behandeld voor mijn geestelijke problemen. Met twee hulpverleners had ik een bijzonder contact, zij hielpen mij heel goed. Toen zij allebei bij Osperon gingen werken, ben ik ze gevolgd. Ik was aan hun gewend, ik vertrouwde ze. Nog steeds helpen ze mij als ik stress heb of me depressief voel. Ze geven me kracht en zijn erg betrokken.”
Osperon is betrokken en geeft mij kracht

Hulp maakt sterker


Hoewel Nancy er nog lang niet is, is ze blij met de stappen die ze heeft kunnen zetten. “Toen ik in Nederland aankwam, voelde het alsof ik niet meer leefde. Ik had bijna geen herinneringen meer aan mijn leven in Sierra Leone. In mijn hoofd zat het niet goed. Nu heb ik wel weer herinneringen, zeker als ik foto’s van vroeger zie. Ik lach meer en heb minder medicatie nodig. De hulp maakt mij sterker.” Goed slapen is nog steeds lastig, maar Nancy heeft daar zelf iets op bedacht. “Ik zet gospelmuziek op, dat werkt als een gebed. Als ik die muziek hoor, val ik makkelijker in slaap.”
Osperon ondersteunde haar op geestelijk gebied en met praktische zaken. “Ze leerden me hoe systemen in Nederland werken, hielpen met de taal, met brieven lezen en de inburgeringslessen. Zodat ik mijn weg hier kon vinden.” Zeker in het begin ging dat met vallen en opstaan. “Ik wist een heleboel niet en daardoor kwam ik soms in vervelende situaties terecht. Mijn vertrouwen in mensen raakte ik kwijt, ik dacht dat iedereen slecht was. Nu voel ik weer positiviteit en wil ik graag andere mensen ontmoeten en leren kennen. Mijn hulpverleners hebben ervoor gezorgd dat ik mensen weer durf te vertrouwen.”

Meer rust en blijheid


Twee dagen per week is ze te vinden op de dagbestedingslocatie van Osperon. “Daar heb ik taalles en help ik met het maken van ontbijt en soep.” Nancy is dol op koken en droomt ervan om in de horeca te werken. “Al toen ik jong was, in Afrika, wilde ik graag koken. Dat deed ik meestal in het weekend, want door de week ging ik naar school.”

Dromen kunnen uitkomen, weet ze inmiddels. Sinds een klein jaar zijn haar twee kinderen, van 18 en 20 jaar, in Nederland. “Dat heeft mijn leven écht veranderd. Zoveel meer rust en blijheid, zoveel minder verdriet. Osperon heeft heel veel gedaan om dit mogelijk te maken.” Zelfs aan Schiphol kan ze nu ook met een positief gevoel denken. “Daar zag ik na vele jaren mijn kinderen voor het eerst weer. Die dag zal ik nooit meer vergeten.”